Page content

article content

Tea Tree Olie

Tea Tree Olie, wat verstaan we daar onder?

De boom waaruit tea tree olie wordt gewonnen draagt de botanische naam Melaleuca alternifolia en wordt verkregen door middel van waterdampdistillatie van het blad. De bemanning van Captain Cook maakte thee van de bladeren van deze boom en noemden hem daarom `tea tree`.

Rond 1927 werd de boom in Europa geïntroduceerd, waar de ontsmettende werking ontdekt werd. Tea tree olie werd zo waardevol bevonden dat soldaten van het Australische leger tijdens de tweede wereldoorlog ieder een voorraad meekregen voordat ze te velde trokken om als eerste hulp te dienen bij eventuele verwondingen. Aan kwekers, plantagewerkers, distilleerders en verkopers van tea tree olie werd zelfs vrijwaring van dienstplicht verleend.

Tea tree olie heeft een frisse, kruidige, kamferachtig geur en bezit meerdere eigenschappen die het lichaam bij het genezingsproces positief ondersteunen, de oorzaak van de kwaal kan deze olie niet bestrijden. Wel kan de olie door zijn schimmelwerende werking bij huidschimmels en verontreinigingen succesvol worden ingezet.

Bovendien is de tea tree etherische olie pijnstillend, vermindert jeuk en remt de ontwikkeling van ettervormende bacteriën. Tea tree etherische olie werkt kalmerend en opbeurend, ze sterkt en stabiliseert de zenuwen bij onrust, verwarring en onzekerheid. Geeft kracht en uithoudingsvermogen. Versterkt het immuunsysteem en de weerstand.

Hier een mooie video over de Tea Tree Olie van Dr. Axe.

Toepassingen en gebruik van tea tree olie:

Tea tree etherische olie kan worden gebruikt bij luchtweg infecties, zowel acuut als chronisch, Bij griep en verkoudheid, symptomen zoals koorts met veel rillingen. Tea tree etherische olie bevordert de transpiratie. Versterkt het lichaam tijdens een revalidatieperiode na ziekte. Vaginale infecties, zoals witte vloed. Stimuleert het hart bij hartkloppingen met gebrek aan energie, vermoeidheid en een drukkend gevoel.

Tea Tree etherische olie is geschikt voor gebruik bij honden en paarden. Maar niet bij katten!

Door de antivirale, antibacteriële en schimmeldodende werking is tea tree etherische olie zeer geschikt voor het ontsmetten en schoonmaken (toevoegen aan zeep, shampoo, afwaswater, schoonmaakmiddelen, enz.)
De tea tree etherische olie kan worden gebruikt in een verdamper, verdund of vermengd met b.v. badolie of douchegel.

Tea Tree olie contra-indicaties en waarschuwingen:

De internationale standaard (“ISO norm”) vereist dat etherische tea tree olie minder dan 15% cineol en meer dan 30% terpinen-ol bevat; tegenwoordig wordt er etherische olie geproduceerd met minder dan 3% cineol, hetgeen het gevaar voor huid en slijmvliezen sterk vermindert.

  • Tea Tree Etherische Olie altijd verdund in een basis olie gebruiken (bv. amandel olie) bij gevoelige huid en bij kinderen;
  • In enkele gevallen kan etherische tea tree olie huidirritaties veroorzaken; meestal is dit een teken dat de olie geoxydeerd is (door onzorgvuldig afsluiten en bewaren);
  • Tea Tree Olie niet gebruiken bij diabetes voor huidproblemen: Tea tree etherische olie kan in deze gevallen sterke huidirritaties oproepen;
  • Tea Tree Etherisch Olie is niet geschikt voor inwendig gebruik.

Ga hier direct naar de webshop.

Comment Section

0 reacties op “Tea Tree Olie

Plaats een reactie


*