Page content

article content

Pepermuntolie

Pepermuntolie, wat verstaan we hier onder?

Pepermunt is een cultuurplant die voortgekomen is uit een kruising van de wilde Muntplanten, Mentha aquatica en Menta spicata. De etherische pepermuntolie wordt gedistilleerd uit de vers geplukte bladeren en bestaat naast bitter- en looistoffen hoofdzakelijk uit menthon en menthol, wat de verkoelende werking van de munt verklaart. Er zijn ongeveer 50 kilo bladeren nodig om 1 liter pepermuntolie te produceren.

Munt heeft eeuwen lang in hoog aanzien gestaan bij de Egyptenaren, Grieken en Romeinen, maar ook bij nomadenstammen in Noord-Afrika. In de West-Afrikaanse landen vormt muntthee een belangrijk onderdeel van de overstelpende gastvrijheid die de bevolking van deze streken eigen is. Door de eeuwen heen is het ook als geneeskrachtig kruid gebruikt.

Pepermuntolie is in de hedendaagse tijd ook niet meer weg te denken. Het wordt in duizenden verschillende producten toegepast onderanderen in; verse munt thee, tandpasta, pepermuntjes in het restaurant voor na het eten, medicijnen, shampoo, tabak, zepen, zalfjes, huidcrèmes, scheerschuim, en zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Het nadeel van de meeste van deze producten zijn dat er het niet om de puurste vorm van de olie gaat maar een namaak chemische stof.

Pepermuntolie voordelen

Ga hier naar de pepermuntoliewebshop

Pepermuntolie, is lichtgeel tot groenachtig van kleur en heeft een fris, scherp en muntachtig aroma. Pepermuntolie wordt veel gebruikt bij een slechte adem, maagklachten, darmgassen, gebrek aan eetlust, hik, hoofdpijn, menstruatiepijnen, migraine, moeheid, winderigheid en reisziekte. Daarnaast stimuleert het de lymfestroom en heft het stuwingen op in de verschillende weefsels. Versterkt het zenuwstelsel.

Etherische Pepermuntolie heeft een stimulerende en tegelijkertijd rustgevende werking op geest en zenuwstelsel en is daarom heel geschikt om te gebruiken bij studeren, tijdens besprekingen en bij lange reistijden. Pepermuntolie heeft een verwarmende werking en stimuleert de circulatie; hierdoor is ze in staat om transpiratie op te wekken en zo op een snelle manier de koorts te verdrijven, wat een verkoelend effect oplevert.

Vrouwen vinden de pepermuntolie geur vooral verfrissend, helder, koel en schoon, terwijl de mannen de pepermuntolie geur eerlijk, verfrissend, schoon en evenwichtig vinden.

Toepassingen en gebruik van pepermuntolie:pepermuntolie waterkan

Pepermuntolie en een opgeblazen gevoel
Neem een glas met het liefst lauw water. Doe 1 druppel etherische pepermunt olie bij het water en drink het op. Let op doe niet teveel druppels in het water. De 100% etherische olie is vele male krachtiger dan de blaadjes die je in de thee doet.

Pepermuntolie geeft je een boost aan energie
Wrijf enkele druppels pepermunt olie in je nek en op de slaap van je hooft. 1De frisse, heldere geur van pepermunt olie geeft je een energieboost. je kunt ook de pepermunt olie combineren met een andere olie zoals eucalyptus of een citroenachtige geur.

Pepermuntolie en koorts
Smeer een a twee druppels pepermuntolie onder je voeten. Bij kinderen jonger dan 12 jaar verdun je de olie met een draagolie (verhouding 1 op 1). Je kunt verschillende basisoliën gebruiken om de pepermuntolie mee te mengen zoals: amandel olie, jojoba olie, perzikolie, je kunt ook een gewone huis tuin en keuken olie gebruiken. Let er wel op dat hij extra vierge is.

Pepermuntolie bij benauwdheid en verkoudheid
Pak een bak en doe daar heet (niet kokend) water in. Druppel daar 5 druppels etherische pepermuntolie in. Ga met je hoofd boven de bak hangen en doe je ogen dicht. De pepermunt damp prikt in je ogen. Doe een handdoek over je hoofd en maak een soort tent over de pak met water heen. Zodat je een afgesloten ruimte creëert om te stomen. Adem de pepermuntolie stoom in door je neus en adem door je mond uit.

Heb je geen bak met water dan kun je ook een kommetje met je handen maken. Wrijf enkele druppels pepermuntolie door je handen en maak een kommetje met je handen om je neus en mond. Let op dat er geen pepermuntolie in je ogen komt. Adem door je neus in en door je mond uit.

Pepermuntolie kan helpen bij snoep neigingen
Als je altijd zin hebt om te snoepen of je hebt last van vreetaanvallen dan kan pepermuntolie je hierbij helpen. Neem een druppel pepermuntolie in je mond. Hierdoor krijgt je een frisse adem, en zul je merken dat je zeer waarschijnlijk minder tot geen zin meer hebt in koekjes, chocolade of die heerlijk chips.

Pepermuntolie geeft een heerlijk frisse smaakt in je warme chocolademelk
Wist je dat 100% etherische pepermuntolie een lekker frisse smaakt geeft aan je heerlijke warme beker chocolademelk. Let er wel op dat je maar 1 of 2 druppels gebruikt. De 100% etherische pepermuntolie is vele male krachtiger dan de pepermunt blaadjes die je in de thee doet. Zo krijgt je heerlijke warme chocolademelk door de pepermuntolie een hele andere dimensie, een echte after-eight smaakt.

Pepermunt en ongedierte
Muggen,
wil je lekker rustig slapen zonder last te hebben van muggen op je slaapkamer. Sprenkel enkele druppels etherische pepermuntolie op je kussen of verdamp enkele druppels met een verdamper voordat je gaat slapen. Je kunt deze 100% etherische olie ook goed combineren met lavendelolie voor een nog rustigere nachtrust.

Mieren, Je kent het wel overal mieren in je kastjes met etenswaar. Hoe goed je ook schoonmaakt ze zijn er altijd. Ga na waar de mieren naar binnen komen en druppel daar enkele druppels pepermunt olie. Het is een veilige manier om de mieren buiten je huis te houden. Je hebt verschillende soorten chemische rotzooi waarmee je de mieren dood. Dit een een milieuvriendelijke manier.

pepermuntolie muizenRatten / muizen: voor ratten en muizen geld hetzelfde. leg op enkele plekken waar je ratten/muizen hebt gezien wattenschijfjes met enkele druppels etherische pepermunt olie erop. De ratten/muizen houden niet van deze sterke geur en gaan een andere plek zoeken om te overleven. Is toch diervriendelijker dan een muizenklem.

Pepermuntolie kan helpen bij migraine en spanningshoofdpijnen4
Heb je last van spanningshoofdpijnen of migraine, smeer dan eens enkele druppels 100% etherische pepermunt olie op je slapen, sinussen en achter in je nek. Dit kan je hoofdpijn snel laten verdwijnen. Let er wel weer goed op dat de pepermuntolie niet in je ogen terecht komt.

pepermuntolie, kan goed worden gebruikt in een verdamper of met een aromalamp en geeft een aangenaam gevoel bij verkoudheid en hoofdpijn. Bij een pijnlijke tand of kies 1 druppel op de plek smeren. Of samen met een basis olie mengen en gebruiken om pijnlijke plekken heel licht mee in te masseren. Etherische pepermuntolie werkt huid reinigend, bijvoorbeeld bij mee-eters en verstopte poriën, maar is ook een uitstekend middel tegen insecten.

Pepermunt olie contra-indicaties en waarschuwingen:

  • De aangegeven dosis van pepermunt olie niet overschrijden, teveel of langdurig gebruik van pepermunt-olie kan tot vergiftiging lijden
  • Pepermunt olie altijd verdunnen voor gebruik op de huid, door het hoge menthol gehalte kan deze etherische olie huidirritaties veroorzaken en een overmatig gevoel van koude teweegbrengen;
  • Pepermunt-olie niet te lang in de verdamper gebruiken, de pepermunt olie kan irritatie van de slijmvliezen veroorzaken;
  • Pepermunt-olie niet gebruiken bij (geschiedenis van) epilepsie;
  • Gebruik geen pepermunt olie bij hartritme stoornissen;
  • Vermijd pepermunt olie bij zwangerschap;
  • Gebruik geen pepermunt-olie bij jonge kinderen;
  • pepermunt olie niet gebruiken tijdens periode van borstvoeding, alle munt-soorten bezitten de eigenschap om de aanmaak van moedermelk te verminderen;
  • Gebruik geen pepermunt-olie in combinatie met homeopathische middelen, munt neutraliseert de homeopathische werking;
  • Vermijd dat pepermunt olie in contact komt met de ogen.

Ga hier direct naar de webshop.

Comment Section

0 reacties op “Pepermuntolie

Plaats een reactie


*