Page content

article content

Karwij Olie

Wat verstaan we onder karwij olie?

Karwij, Carum carvi, is een tweejarig kruid met tere bladeren en witte bloemschermen en behoort tot dezelfde familie als de Peterselie. De naam “carum“ stamt van het Griekse “kar, karnos“ wat “luis“ betekent, waarschijnlijk omdat een kummelvruchtje op een luis lijkt. Uit opgravingen is gebleken dat Karwij, of Wilde Komijn al in de laatste periode van de steentijd bekend was.

In de Bijbel spreekt Jesaja al over het oogsten van Karwij. Zo schreven Griekse artsen het voor aan meisjes die erg wit zagen, tegenwoordig wordt het kauwen op de zaadjes geadviseerd bij indigestie, buikkramp en menstruatiepijn. Tijdens de Middeleeuwen werd het als geneeskrachtig kruid gebruikt en ook als “rookkruid”. Karwij werd eveneens gewaardeerd als middel tegen hekserij, men geloofde dat iets dat Karwij bevatte niet gestolen kon worden. Zo werden duiven met het zaad gevoerd om er zeker van te zijn dat ze terugkwamen.

Karwij olie heeft een heldere tot lichtgele kleur en heeft een zoet, scherp, warm en kruidig aroma. De intense geur blijft lang in een kamer of praktijk hangen. Gemend in een vette plantenolie stimuleert karwij olie de lymfecirculatie.

Karwij olie heeft een sterk verwarmende uitwerking en wordt veel gebruikt bij zenuwspanningen, gejaagdheid en geestelijke uitputting, bij verkoudheid, astma en bronchitis of bij indigestie met winderigheid, pijn en krampen in de maag en darmen. Maar ook bij hoofdpijn, misselijkheid, geïrriteerdheid en menstruatie gerelateerde klachten.

Stimuleert de aanmaak van moedermelk, door de borstvoeding worden de geneeskrachtige eigenschappen van deze olie doorgegeven aan de baby en voorkomt ook hier problemen met de spijsvertering

Toepassingen en gebruik van Karwij olie:

Karwij olie kan gemengd worden met een basis massage olie om bij darmkrampen de buik mee in te masseren. Bij stijve spieren na het sporten meermaals masseren of kan worden gebruikt met een aromalamp of verdamper.

Karwei olie contra-indicaties en waarschuwingen:

  • Karwij olie kan in sommige gevallen bij te hoge of onverdunde dosering huidirritatie veroorzaken;
  • Karwij olie vermijden bij zwangerschap.

Ga hier direct naar de webshop.

Comment Section

0 reacties op “Karwij Olie

Plaats een reactie


*