Page content

article content

Citronella Olie

Wat verstaan we onder citronella olie (Melisse Indicum olie)?

Citronella is een hoge, aromatische grassoort die tot dezelfde plantenfamilie als Lemongrass, Jatamansi en Palmarosa behoort en is afkomstig uit Azië (Sri Lanka, Java, Vietnam, Nepal).

De etherische olie wordt gewonnen uit het verse of half gedroogde gras, dit wordt fijngehakt en gedestilleerd met stoom. In de Chinese geneeskunde wordt het kruid gebruikt voor de behandeling van reumatische pijnen.

Citronella wordt veel gebruikt voor het ontsmetten en schoonmaken van ziekenkamers, praktijkruimtes enz. Ook wordt citronella veel gebruikt als geurstof in schoonmaakmiddelen.

Citronella olie is een dunne etherische olie met een licht- tot donkergele kleur, is fris zoet en heeft een “citrus-achtig” aroma. Het is vooral bekend als natuurlijk en plantaardig insecten werend middel.

Citronella heeft schimmelwerende eigenschappen en kan zeer goed gebruikt worden bij maag- en darmklachten bij overmatig alcohol gebruik, verkeerd eten of door medicijnen. Sterkt en kalmeert het zenuwstelsel bij depressie en verlicht bij hoofdpijn en migraine. Werkt zweet afdrijvend bij overmatige transpiratie, maar ook bij griep en koorts.

In een basisolie mengen bij spierpijn en reumatische pijnen. Is geschikt voor een vette huid, kleine infecties, vermoeidheid en zenuwpijn, spieren: vermoeide, zwakke spieren (slechte circulatie). Citronella is een goede luchtverfrisser.

Toepassingen en gebruik van citronella olie (Melisse Indicum olie):

Citronella olie kan goed worden gebruikt in een verdamper als natuurlijke luchtverfrisser (werkt goed tegen rookgeurtjes). Heeft een goede werking in een voetbad tegen zweetvoeten of in een stoombad bij verkoudheidsverschijnselen. Gemengd met ceder olie is de citronella breed inzetbaar tegen diverse soorten van insecten en ongedierte. De olie heeft een opbeurend en verhelderend effect.

Citronella Olie Recepten:

Artritis en reuma: Voeg aan een 50ml knijpfles 20 druppels Citronella olie, 10 druppels Helichrysum olie, 10 druppels Pepermunt olie, en 20 druppels Copaiba olie, en 4 eetlepels jojoba-olie toe. Schud goed om het geheel te mengen. Breng voldoende van dit mengsel aan op de ontstoken gebieden, en masseer het mengsel tot diep in de huid. (5% oplossing)

VERKOUDHEID: Voeg 5 druppels Citronella olie, 5 druppels Tea Tree olie, en 5 druppels citroen olie toe aan een persoonlijke inhalator en inhaleer als dat nodig is. Of voeg 5-6 druppels Citronella olie toe aan uw aroma diffuser en diffuse voor 30-60 minuten.

VERMOEIDHEID: Voeg 5 druppels Citronella olie, 5 druppels mandarijn olie, en 5 druppels grapefruit olie toe aan een persoonlijke inhalator en inhaleer zolang als dat nodig is. Of voeg 5-6 druppels Citronella olie toe aan uw aroma diffuser en diffuse voor 30-60 minuten.

Reinigingsspray: Neem een 250 ml spuitfles en voeg daar 36 druppels Citronella, 40 druppels Pepermunt, en 22 druppels Tea Tree olie aan toe. Vul de rest van de spuitfles met water. Goed schudden voor het gebruiken  als reinigingsmiddel om er zeker van te zijn dat de oliën zich verspreiden in het water.

Insect werende POTPOURRI: plaats 2 kopjes gedroogde bloemen of potpourri in een decoratieve kom. Strooi 10-15 druppels etherische Citronella olie over de gedroogde bloemen. Zet de kom op een plek waar je de vliegende insecten wilt weren.

Citronella olie contra-indicaties en waarschuwingen:

  • Citronella olie altijd verdunnen, want onverdund kan het tot huid irritaties leiden;
  • Citronella olie kan een allergische reactie veroorzaken, zoals hooikoorts en huiduitslag;
  • Citronella olie kan bij inhalatie de bloeddruk verhogen, het is dus aan te raden om het niet te gebruiken bij hoge bloeddruk;
  • Vermijd citronella-olie bij zwangerschap;
  • Citronella-olie niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar.

Ga hier direct naar de webshop.

Comment Section

0 reacties op “Citronella Olie

Plaats een reactie


*