Page content

article content

Basilicum Olie

Wat verstaan we onder basilicum olie?

Basilicum stamt oorspronkelijk uit het Afrikaanse continent en de etherische olie, Oleum basilici, wordt verkregen door waterdamp destillatie van het bloeiende kruid. De benaming basilicum komt van het Griekse woord basileum, wat ‘koning’ betekent. Dit is een aanduiding hoe hoog deze plant in aanzien stond. In India en in Egypte werd Basilicum beschouwd als een “heilige” plant: bladeren en kransen van basilicum zijn gevonden in en rondom graven en tempels.

Ook staat basilicum bekend als een symbool van vruchtbaarheid en in Italië werden bladeren van basilicum veel gebruikt door huwbare vrouwen om een teken te geven dat ze ‘geïnteresseerd’ waren. In veel landen waar basilicum groeit worden de bladeren op de grond gestrooid om insecten te bestrijden en om onaangename geuren tegen te gaan.

Basilicum etherische olie is transparant, waterig van consistentie en heeft een fris, zoet aroma. De olie verheldert de geest, verbetert de concentratie, verlicht vermoeidheid en is een verwarmende olie die nieuwe energie geeft en emotioneel ondersteunend werkt.

Het is één van de beste zenuwsterkende oliën die er zijn, vooral bij depressie, angst en stress maar kan ook een goede ondersteuning zijn bij het behandelen van jicht, reuma of migraine. Te gebruiken bij verkoudheid, voorhoofdsholte ontsteking en verstopte bijholten, astma en hoesten, daar basilicum ontstekingsremmend en slijmoplossend werkt. Ook is basilicum olie wond helend en stimuleert de spijsvertering en bloedcirculatie.

Toepassingen en gebruik van basilicum olie:

De basilicum olie ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op angst en stress, brengt vrede en verdrijft negatieve gedachten. Bij verdampen in een aromalamp heeft de basilicum olie rustgevende werking, beschermt energetisch, versterkt het zelfvertrouwen en de motivatie, brengt emoties in evenwicht en verheldert de geest.

De olie reinigt de huid, vermindert verstopte poriën en werkt tegen huidschimmels. Bij aften een paar druppels aan mondspoelwater toevoegen.

Basilicum olie contra-indicaties en waarschuwingen

  • Basilicum Etherische olie niet vaker dan 3x per dag gebruiken, en niet langer dan 2 weken achter elkaar; een te hoge dosis etherische basilicum olie kan leiden tot misselijkheidsgevoel en overgeven;
  • Vermijd etherische basilicum olie bij zwangerschap en borstvoeding;
  • etherische basilicum olie is niet geschikt voor jonge kinderen;
  • Etherische basilicum olie kan irriterend zijn voor de huid.

Ga hier direct naar de webshop.

Comment Section

0 reacties op “Basilicum Olie

Plaats een reactie


*